KÓTA Aranypáva Népzenei Akadémia

ARANYPÁVA NÉPZENEI AKADÉMIA MESTERKURZUSOK 2023/24

Az Aranypáva Népzenei Akadémia keretén belül megrendezésre kerülő mesterkurzusok több nemzedéket átívelően biztosították a népzene világába való mélyebb betekintés, elmélyülés lehetőségét. A kisgyermekektől a „derékhadon”, a fiatalok, a szülők generációján át egészen az idősebb korosztályig mindenki számára elérhetővé vált a népi hangszerek megismerése, stílusos, célirányos játékmódjának fejlesztése. A közös muzsikálás, tánckíséret gyakorlása, éneklés, eredeti minták és lejegyzések alapján népdalok tanulása, a tudást, a szemléletet mélyítő, segítő szakmai előadások, a 21. századi népzenei funkciók és törvényszerűségeik elemzése, megismerése, gyakorlása, korosztálytól függetlenül nagy segítség az együttesek vezetőinek, tagjainak, szólistáknak. A KÓTA tudatos tehetséggondozása a pávaköri, majd a táncház-mozgalom kezdeteitől, több mint 50 éve sikeresen segíti a zenei hagyományok ápolását, fejlesztését, élményszerű átadását. 1978 óta 872 zenekar- és népdalkörvezető szerzett tudást és alapfokú művészeti oktatói tanúsítványt. Az újhullámos népzenei mozgalom fejlődésében meghatározó szerepe volt és van ennek az intézményes népzenei oktatást, előadást segítő, tudastosító képzésnek.
A végzett zenekarvezetők és az együttes tagok, szólisták és kezdők számára is rendkívül hasznosak a szakmai továbbképzések, táborok. A KÓTA az Aranypáva Népzenei Akadémia keretében biztosítja a képzéseket, továbbképzéseket. A jelen pályázat támogatásával megvalósított programok, képzések keretében intenzív gyakorlati órák és előadások szolgálták a cél elérését, a résztvevők szakmai fejlődését, a tudás hatványozott terjesztését a Kárpát-medencében. Hasznos volt egy-egy néprajzi terület, nótafa, népihangszer játékos repertoárjának, előadási stílusának, játéktechnikájának megismerése, elemzése, tanulása, gyakorlása. A programban kitűzött elméleti előadások tömör áttekintést adtak a témákról, a magyar és nemzetiségi népzene stílussajátosságairól, íratlan, de ma már zömmel feltárt, rögzített törvényszerűségeiről. Számos pozitív visszajelzés érkezett a résztvevőktől, illetve a pedagógusoktól, akik a mindennapi tanításuk során be tudták építeni az oktatásba a szakmai továbbképzésen tanultakat. Ki-ki a pillanatnyi tudásához képest előre tudott lépni, gyakorlati ismereteket, tanácsokat kaptak a népzenei összeállításaikhoz, a „hangszereléshez”, szerkesztéshez. Új, értékes dalokat, jó minták alapján, tudatos ujjrenddel, légzéssel, népi hangképzéssel tanultak meg.
Az Aranypáva Népzenei Akadémia Mesterkurzus sorozat rendezvényein belül az alábbi programok kerültek megszervezésre jelen pályázati támogatás összegéből:

27. Egri Népzenei Gála és KÓTA Aranypáva Nagydíjas Gála Hangverseny

A 27. Egri Népzenei Gála és KÓTA Aranypáva Nagydíjas Gála Hangverseny 2023.08.26-án, szombaton került megrendezésre az egri EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban, ahol az Aranypáva Népzenei Akadémia keretén belül szakmai tanácsadás, tehetséggondozás, filmvetítés, népi hangszerbemutató, előadás és közös éneklés zajlott.

A rendezvényen összesen 37 szólista és népzenei együttes, pávakör lépett fel, amely közel 400 résztvevőt jelentett. Szakmai tanácsadást biztosított a Budapestről érkező Dévai János, Dr. Alföldy-Boruss István és Birinyi József, aki a rendezvény programját Hangszervarázs című hangszerbemutató előadásával is gazdagította, a többszörös Aranypáva Nagydíjas Püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület zenészeinek, énekeseinek közreműködésével. A KÓTA Egri Aranypáva Népzenei Gála keretében szervezett Népzenei Akadémia képzés különösen hatékony volt, mert a közel 400 résztvevő zöme a legjobb együttesek, szólisták közül került ki. A gála- és minősítő hangversenyen bemutatott népzenei összeállítások is élő alapul szolgáltak az előadóknak a jó és javítandó példák bemutatásához. A tanultakat alkalmazó közös gyakorlás, csiszolás meghatározó, bevésődő élményt jelentett mindenkinek.

30. Hajnal akar lenni… (HAL) Kárpát-medencei Népzenei Verseny és KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítő

Az 1990-ben a KÓTA és több kulturális egyesület szervezésében indított, a népzenei mozgalomban számos tehetséget felszínre hozó HAL-t, a „Hajnal akar lenni…” Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyt néhány éve a Kallós Zoltán Alapítvány és a KÓTA közös rendezésében folytatjuk. 2024.02.17-18. között Válaszúton került megrendezésre a 30. Hajnal akar lenni… (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési Verseny és KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítő, valamint az Aranypáva Népzenei Akadémia továbbképzés.

A résztvevőknek Nyitrai Mariann, Győrffi Erzsébet és Birinyi József, a KÓTA társelnöke, a szakmai zsűri elnöke tartott előadást. A képzésen téma volt az eredeti anyag, a „tiszta forrás” kiválasztása, annak tanulása, az esetleges romlások tudatos javítása, a népzenei csokrok összeállításának szempontjai. Vetítésre került Birinyi József UNESCO-díjas filmrendező, népzenekutató „Eltőlt tőlem már minden…” Bartók nyomában Erdélyben című 24 perces filmje, amelyben Szalai Bori néni portréjából ismerhették meg a képzésen résztvevők, hogyan zajlott a népzenei gyűjtés fonográffal, milyen természetes és természetellenes körülmények befolyásolták a nótafák, zenészek „eredeti” előadásainak rögzítését. Szalai Borika 12 évesen, 1914-ben énekelt gyermekdalokat Bartóknak fonográfba. Bori néni azt is elmondta, milyennek látta a „tiszta forrás” hordozója a nadrágos, messziről jött városi embert, a tudóst, zenészt. A képzés során igazi generációs élményhíd épült az előadók, a nótafák és a HAL-on résztvevő gyerekek, fiatalok, felnőtt énekesek, zenészek között.

XLVIII. Vármegyei Népzenei Fesztivál és KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő

2024. június 15-én, Tarpán került megrendezésre a Vármegyei Népzenei Fesztivál, amelynek a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont. A rendezvény több évtizedes múltra tekint vissza. 2024-ben a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA közreműködött a szervezési munkálatokban, és szakmai hátteret biztosítottak a rendezvénynek. A KÓTA Bárdosi Ildikó népi énekest, népzenetanárt, etnográfust, a KÓTA Népi Ének Szekció vezetőjét delegálta a rendezvényre előadónak, szakmai tanácsadónak. Előadóművészeti, kutatói, művészetoktatói tevékenységének köszönhetően előadást tartott a népdalok tanításának módszertanáról, szakmai tanácsadásban részesítette a jelen lévő szólistákat, csoportokat.

Aranypáva Népzenei Akadémia Mesterkurzus Örkényben

2024.06.26-28. között a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület és a Magyar Kórusok Zenekarok, és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA közös szervezésében valósult meg az Aranypáva Népzenei Akadémia Mesterkurzus, amelynek a Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A szakmai képzésre több mint harmincan érkeztek az egész ország területéről. (Budapest, Bük, Kecskemét, Örkény, Mád, Mezőtúr, Nyíregyháza, Táborfalva, Telkibánya).

A 3 napos programsorozatot elméleti előadásokból és intenzív gyakorlati foglalkozásokból állt. A résztvevők betekintést nyerhettek a magyar népdalokat övező széleskörű elméleti háttérbe, valamint tapasztalati úton sajátíthattak el az új ismereteket, csiszolhatták elméleti és gyakorlati, előadói, oktatói tudásukat. A mesterkurzuson elméleti előadást tartott Birinyi József (A magyar népzene stílussajátosságai és történeti, táji tagolódása; A csokorösszeállítás szempontjai) és Dr. Fehér Anikó (A népzene stílusrétegei- régi-, új-, vegyes osztály, a régistíluson belül elkülönülő rétegek).

Hangszeres gyakorlati órát tartott Kovács László (koboz, furulya, citera) és Anka Péter (vonóshangszerek). A résztvevők minden reggel népdaltanulással és közös énekléssel kezdték a napot, majd váltották egymást az elméleti és gyakorlati műhelyfoglalkozások. Este gyakorlatban is kipróbálták a résztvevők a tanultakat, mindig közös ének, összemuzsikálás, padkaporos és vonós táncház, örömzene zárta a napot.

A szakmai képzésre, továbbképzésre érkeztek zenekarvezetők, együttesekből csoportok, szólisták, diákok, felnőttek. A következő táncházakra, fellépésekre, minősítő hangversenyekre tervezett csokrokat is véleményezték az előadók, oktatók.

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatását!

A beszámoló pdf formátumban itt elérhető.