Minősítés

A  minősítő rendszer szervezési rendje

 

 • A minősítő rendszer három egymásra épülő szintből áll. Az elsőben a térségi szintű, a másodikban az országos szintű, a harmadikban az országos népzenei gála szintű minősítő szervezhető meg.
 • Minősítő hangversenyt bármely társadalmi szervezet, intézmény, (egyesület, művelődési ház, klub, oktatási intézmény stb.) vagy együttes szervezhet, amely a minősítés kiírásának szabályait betartva kötelezettséget vállal a szervezői munka elvégzésére és a megvalósítás költségeinek biztosítására.
 • A rendező szervezet a tervezett esemény előtt hivatalosan bejelenti rendezési szándékát a Magyar Kórusok és Zenekarok, Népzenei Együttesek – KÓTA Szövetsége titkárságának. A titkárságon a minősítéssel kapcsolatos ügyintézést Varga Evelin a KÓTA Népzenei titkára végzi.
  Elérhetősége:  Telefon: 0630/833-0028  E-mail: nepzene@kota.hu
 • A jelentkezési lapok hiánytalan és szakszerű kitöltését (különös tekintettel a minősítés szintjének meghatározására) a szervező szervezet és a KÓTA képviselői ellenőrzik, és szükség esetén a jelentkezőknél kiegészítést, vagy módosítást kezdeményeznek.
 • A nevezési díj mindegyik szinten szólistáknak 2.000 Ftcsoportoknak 3.000 Ft. Azon szólisták és csoportok, akik a KÓTA tagjai, 50 %-os kedvezményt vehetnek igénybe. A befizetés a KÓTA címére szóló befizetési csekken vagy a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA  11991102-02107897-00000000 számlájára történő átutalással történik.
 • Csekk a KÓTA titkárságától igényelhető. A nevezési díj befizetését igazoló csekk illetve utalást igazoló vény fénymásolatát a minősítést megelőzően a szervezők vagy a minősítést kérők juttatják el a KÓTA titkárságára e-mailben vagy postai úton.
 • A zsűri tiszteletdíját és útiköltségét a rendező szerv biztosítja és a minősítést követően fizeti ki a KÓTA Népzenei Szakbizottsága által megállapított, jóváhagyott tiszteletdíjak, utazási költségek szerint.
 • Kívánatos, hogy egy minősítő hangversenyen maximum 12 fellépő mutatkozzon be. Amennyiben ennél többen kívánnak minősülni, úgy a találkozó legyen kétrészes, a minősítést kérők délelőttre és délutánra elosztva szerepeljenek. Amennyiben a térségi szintű népzenei találkozón nem minden bemutatkozó szólista és együttes kér minősítést, akkor a szervezők szerkesszék úgy a műsort, hogy előbb a minősítést kérők mutatkozhassanak be.
 • Előzetes bejelentés nélkül, a helyszínen történő jelentkezéssel minősítést nem lehet kérni.
 • A minősítés mindhárom szintjén az együttesek és szólisták minősítési eredményét a KÓTA oklevéllel ismeri el.
 • A Népzenei Szakbizottság kezdeményezi, hogy az országos minősítő hangversenyről a rendezők lehetőség szerint készítsenek hangfelvételt. A felvétel másolatát a minősítési jegyzőkönyvhöz csatolva a KÓTA titkárságára juttassák el. A KÓTA a felvételeket megőrzi és módszertani szolgáltatásai során felhasználja.
 • A hangverseny befejezése után a zsűri kihirdeti döntéseit és átadja a minősítésről szóló okleveleket. A rendező szervek gondoskodjanak a minősítési fokozatok kihirdetésének és az elismerő oklevelek átadásának ünnepélyességéről.
 • A minősítő hangversenyt követően az együttes vezetők és szólisták számára a zsűri tagjai szakmai értékelést tartanak.
 • A minősítő hangversenyről a zsűri elnöke a helyszínen értékelő jegyzőkönyvet készít, melynek eredeti példányát a minősítő helyi szervezője a minősítést követő egy héten belül a KÓTA titkárságára juttat el.
 • Az Aranypáva-díjat és az Aranypáva Nagydíjat elnyert együttesek és szólisták számára a KÓTA díszoklevelet készít, s azt a lehetőségek szerint ünnepélyes keretek között, valamely országos rendezvény nyilvánossága előtt adja át.
 • A KÓTA titkársága az országos minősítőt követően a kiemelkedő együtteseknek és szólistáknak, szereplési lehetőségeket biztosít, rangos hazai és nemzetközi népzenei fesztiválokon. Emellett régiónként KÓTA Országos Aranypáva Népzenei Gálát rendez, melynek a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítja.
 • A KÓTA arra törekszik, hogy az országos minősítőkön készített digitális felvételekből CD lemezeken válogatást jelentessen meg illetve közösségi youtube csatornán elérhetővé tegye. A hanghordozó szerkesztőit a Népzenei Szakbizottság jelöli ki, a zsűrizésben résztvevő szakértők közül.
 • A KÓTA Népzenei Szakbizottsága a nepzene.kota.hu honlapon a minősítő rendszer esemény-naptárát, valamint a szólisták és együttesek minősítési fokozatait aktuálisan közzéteszi és a ZeneSzó című folyóirat Népzeneszó rovatában megjelenteti. A KÓTA Népzenei Szakbizottsága a minősítési ciklus végén összegző értékelést jelentet meg a KÓTA Népzenei honlapján.

 

Zsűri tiszteletdíja, költsége a KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítésen

(térségi, országos, gála szint)

 

A zsűri tiszteletdíja:

I/1.   Egy minősítési forduló = 12 zsűrizett együttesig: (2 szólista egyenértékű a számításban 1 együttessel.)

 A zsűri elnöke:             32.000 Ft+ ÁFA / 12 zsűrizett, meghallgatott, értékelt együttesig

 A zsűri tagja:                 30.000 Ft+ ÁFA /12 zsűrizett együttesig   

 

 I/2.   Az 1 minősítési fordulót (12 együttest vagy 24 szólistát) meghaladó további fellépők, minősülők esetében minden csoport vagy 2 szólista után:

A zsűri elnöke:                2.500 Ft+ÁFA / 1 csoport (vagy 2 szólista)

A zsűri tagja:                   2.000 Ft+ÁFA / 1 csoport (vagy 2 szólista)

 

A zsűri utazási költsége:

Tömegközlekedéssel:

A mindenkori jegyárak térítése a zsűri elnökének és tagjainak állandó lakásától a zsűrizés helyszínéig, és vissza.

Személygépkocsival:

A zsűri elnökének és tagjainak, vagy az őket szállító gépkocsi tulajdonosoknak a teljes utazás távolságára:

Útvonal elszámolás esetén:

              1500 cm3 alatti autóra:   50 Ft/Km

              1500 cm3 feletti autóra:   60 Ft/Km

Számlára történő kifizetés esetén:

              1500 cm3 alatti autóra:   50 Ft+ÁFA/Km

              1500 cm3 feletti autóra:   60 Ft/+ÁFA/Km

 

A KÓTA Népzenei Szakbizottsága

 

KÓTA által delegált zsűri névsora

 

dr. Alföldy – Boruss István – MR.ZRT Zenei Együtteseinek nyug.igazgatója, Vass Lajos Népz. Szöv. szakmai vezetője, Budapest

Berta Alexandra – népzenetanár, népdalénekes,  Junior Príma díjas, Budapest

Bimbó Zoltán – Eger

Birinyi József – a Hungarikum szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke, népzenész, népzenekutató, Budapest

Bárdosi Ildikó – KÓTA díjas népdalénekes, népzenetanár, a Népművészet Ifjú Mestere, Debrecen

Budai Ilona – Kossuth Díjas magyar népdalénekes, előadóművész, népzenetanár, Budapest

Dévai János – MR ZRT Népzenei Szerkesztőségének nyug. vezetője, etnográfus, Budapest

Fazekasné Domak Anikó – népzenész, népzenetanár, etnográfus, Tordas

dr. Fehér Anikó – MMA MMKI kutatója, népzenekutató, karnagy, Budapest

Hajdú Ágota – népzenetanár, Nyíregyháza

Juhász Erika – népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, 

Lázár Katalin – Népzene- és Néptánckutató Osztály és Archívum PhD, tudományos főmunkatárs, Budapest

Széles András – népzenész, citeraművész, Budapest

ifj. Horváth Károly – népzenekutató, KÓTA díjas népzenész, népzenetanár, Zala megye

Maczkó Mária – eMeRTon-, Magyar Örökség-, KÓTA Tanári-díjas népdalénekes, Tura

Vadas László – népzenész, népzenetanár, Kecskemét

Varga Evelin – népzenész, népzenetanár, Budapest

feltöltés folyamatban….