A minősítés szakmai szempontjai

A műsor összeállításának szempontjai:

  1. Az alapkövetelmények és ajánlások a térségi és az országos szinten azonosak.
  2. A minősítő hangversenyen bemutatott műsoridő szólistáknál maximum 6 perc, énekes és hangszeres együtteseknél maximum 10 perc lehet. Az időtartam a tiszta műsoridőt jelenti.
  3. Lehetőség szerint a bemutatott műsorok két tájegységről származó, vagy különböző hangulatú, illetve témakörű csokrokból álljanak. Az összeállítás egyik része lehetőleg helyi, a másik más népzenei dialektusterületről származó, jellegzetes tájegységi népzenei anyaga vagy nemzetiségi népzene legyen. Bemutatható a saját népzenei anyagból válogatott, jól szerkesztett, hagyományápoló jellegű egyetlen nagyobb lélegzetű népdalcsokor is.
  4. A csoportok és a szólisták lehetőleg új műsorral jelentkezzenek.
  5. A Népzenei Szakbizottság azt ajánlja, hogy a minősítést kérők műsoraik összeállításánál a néphagyomány gazdagságának, jellegzetes értékeinek és sokszínűségének stílusos bemutatására törekedjenek merítve a népzene értékes rétegeiből. Legyenek tekintettel a népzenegyűjtők, kutatók, népzenei forrást felhasználó zeneszerzők évfordulóira. A népdalcsokroknak és a hangszeres blokkoknak adjanak címet, összeállítójukat, illetve gyűjtőjüket nevezzék meg.
  6. A bemutatkozók, minősülők, figyeljenek a népzenei összeállítások szabályaira, a zenei tisztaságra, a stílusos, szélsőségektől mentes előadásra, a színpad, az előadás törvényszerűségeire, a népzene élményszerű tolmácsolására.